Turandot

Persbericht IJmuidercourant

In oktober werd door het Velser operakoor Bel Canto de opera Turandot van componist Giacomo Puccini op de planken gezet.
Vooraf aan de opera Turandot zullen operagoeroe Huub van ’t Hek en operaregisseuse Xandra Mizée een voorbeschouwing geven van deze prachtige opera. Het verhaal wordt op een zeer begrijpelijke manier uitgelegd er toegelicht. De ervaring leert dat het daarna heel ontspannen luisteren en kijken is.
De opera wordt in het Italiaans gezongen. Op een tekstbalk voor in de zaal staat de Nederlandse vertaling, dus voor iedereen goed te volgen.
De voorbeschouwing op zaterdag door Van ‘t Hek begint om 19.30 uur en zondag door Mizée om 13.15uur. De toegang is gratis.

Turandot van Giacomo Puccini

De opera Turandot werd op 30 en 31 oktober 2021 uitgevoerd door ‘Bel Canto’ in de Stadsschouwburg te Velsen, o.l.v. dirigent Marco Bons en onder regie van Xandra Mizée, Stella Brüggen en Minky Gyles, begeleid door het UMA-orkest,

De opera “Turandot”is van de Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858-1923). De tekst is van Giuseppe Adami en Renato Simoni naar het gelijknamige toneelstuk (1762) van Carlo Gozzi en de bewerking van Friederich Schiller. De plaats van handeling is Peking, in de tijd van sagen en sprookjes.

“Turandot” is van een enorme muzikale rijkdom, een meesterwerk wat zich weerspiegelt in de veeleisende solistenrollen en de grote hoeveelheid koorstukken, waaronder ook kinderkoor, en natuurlijk de schitterende manier waarop Puccini het orkest behandelt.

De opera is beroemd, mede door de tophit-aria Nessun Dorma, maar ook vanwege het feit dat

Puccini het werk niet meer kon voltooien. Het werk werd voltooid door Franco Alfano en veel later, namelijk in 2001, schreef de Italiaanse componist Luciano Berio een nieuwe finale.

Bel Canto voert de bekende door Alfano voltooide versie uit.

Turandot, de prinses van Peking en dochter van de keixzer, weigert te trouwen en stelt iedere prins die zijn geluk beproeft drie raadsels. Wie de raadsels oplost, mag met haar trouwen. Wie ze niét raadt, wordt onthoofd. Op een dag lost een prins de raadsels op. Turandot is zó wanhopig dat hij een tegenraadsel stelt: raad mijn naam, en als het je lukt zal ik alsnog sterven. De prinses, tot alles in staat, laat Liù, een slavin, martelen om achter de naam te komen. Liù pleegt zelfmoord. Wanneer de prins en Turandot samen zijn, kust hij haar. Bij de dageraad vertelt Turandot de naam, voor haar heet hij Liefde.

In deze hartstochtelijke laatste opera van PUCCINI is er voor het koor een hoofdrol weggelegd; deelname als koorlid in juist deze opera is dus uitermate dankbaar. Aan decor en kostumering is grote zorg besteed; Bel Canto streeft naar een authentieke vormgeving die de sprookjesachtigheid van het onderwerp en de romantiek van Puccini zoveel mogelijk recht doen. De hoofdrollen zullen gezongen worden door ervaren beroepszangers.

Solisten:

 

 

 

 

 


Maurice van Schoonhoven
Keizer Altoum van China, haar vader
(tenor)


Jan Willem van der Hagen
website
Ping, grootkanselier van China
(bariton)


Remmert Velthuis

Timur, blinde verdreven Tartarenkoning
(bas)


Thomas de Bruijn
Website

Pang, opperheer der provisies
(tenor)


Karel Blommesteijn

Mandarijn


Marcel Reijans
website
De onbekende prins (Calaf)
, zijn zoon
(tenor)


Milan Faas
website
Pong
, opperheer der keizerlijke keuken
(tenor)


Niovi Klavdianou
website
Prinses Turandot
(dramatische sopraan)


Viola Cheung
website
Liu
, jonge slavin
(lyrische sopraan)


Chaïm da Silva
Perzische prins