Voorbeschouwing

Voorbeschouwing opera Turandot

Operakoor Bel Canto voert op zaterdagavond 21 maart en zondagmiddag 22 maart de opera Turandot uit. Bezoekers van deze opera zijn welkom bij de gratis voorbeschouwingen van de opera. Op zaterdagavond van 19.30 tot 20.00 uur (aanvang opera 20.15 uur) door Huub van ’t Hek en zondagmiddag van 13.15 tot 13.45 uur (aanvang opera 14.00 uur) door Xandra Mizée. Beiden zullen het publiek meenemen in het verhaal en handvatten bieden om de dirigent en de regisseur beter te verstaan.

Turandot is de laatste Italiaanse opera van Giacomo Puccini, door hem bij zijn dood in 1924 onvoltooid achtergelaten en in 1926 voltooid door Franco Alfano. Wie meer wil weten over het verhaal zelf, gebaseerd op de gelijknamige commedia dell'arte van Carlo Gozzi uit 1762, die zelf berust op het sprookje Turandot, dat voor zover bekend voor het eerst in de 13e-eeuw is opgetekend. Het Perzische woord Turandot betekent dochter van Turan, een regio in Centraal-Azië.

Huub van ’t Hek is specialist in opera. Naar zijn mening verbinden Klassieke Muziek en Opera al onze gedragingen, waarbij hij Opera de mooiste vorm van muziektheater vindt.

Met de opera Turandot zal hij met ons op zoek gaan naar de verbintenis van Klassieke Muziek en Opera met onze individuele en collectieve gedragingen. Verbonden met ons eigen innerlijk om de buitenwereld te kunnen verstaan.

Niet voor niets stelt hij over Klassieke Muziek en Opera:
Muziek is als geheimtaal, als sociaal medium.

Opera is als krant, radio en televisie.

Opera is als een communicatiemiddel.

Muziek als geschiedenisboek, als leerstof

Opera als muziektheater, als vermaak.

Opera als voorbeeldgedrag, als leerschool.

https://www.hektic.nl

Xandra Mizée voert gezamenlijk samen met Stella Brüggen en Minki Gyles de regie over de voorstelling Turandot door Operakoor Bel Canto. Zij is meer dan enthousiast geraakt door zowel het verhaal van dit prachtige sprookje, als ook door de muziek. Samen met het publiek zal zij op zoek gaan naar de vraag “Was ist an einem Kuss gelegen? Waarom is het de kus die in het sprookje alles ten goede doet keren? Zij zal het publiek meenemen op zoektocht naar die echte liefdeskus binnen die opera die wordt uitgevoerd uit liefde en respect voor het verhaal en haar muziek.

www.xandramizee.nl en www.dekleineopera.nl