Nabucco

Deze door Giuseppe Verdi gecomponeerde opera, zijn derde, was de grote doorbraak van Verdi.
Eigenlijk is het een liefdesverhaal tegen de achtergrond van oorlog tussen de Joden en de Babyloniërs en de machtsstrijd binnen het gezin van koning Nabucco, twee dochters die dezelfde man begeren. Een daarvan die uiteindelijk de vader gevangenzet en haar zuster ter dood veroordeeld, e.e.a. met behulp van de Hogepriester.
Het is het verhaal van de verwoesting van Jerusalem en de tempel, het verlangen om terug te keren naar het vaderland en de bevrijding van het juk van de slavernij.

Het is een verhaal waar in de loop van de jaren velen een herkenning van hun eigen situatie zagen en zien.
De geschiedenis is vol van volken die zich wilden en willen ontdoen van vreemde overheersing, moesten en moeten vechten tegen vreemde legers en indringers, volken die moeten vluchten voor geweld door vreemde legers, eigendommen van inwoners van een land die worden verwoest en vluchtelingen die een veilig onderkomen zoeken en het verlangen om terug te kunnen gaan naar huis.

Dit verhaal over oorlog, hartstocht, familiebanden, heimwee en lijden wordt omlijst door de prachtige muziek van Verdi, waarbij het koor “Va pensiero” ofwel “het slavenkoor” veel bekendheid kreeg en gezien wordt als het tweede volkslied van Italië.

Solisten

Wiebe Pier Cnossen

Nabucco

Bezoek de website

Elnara Muermans

Abigaille

Bezoek de website

Ellen van Beek

Fenena

Bezoek de website

Remmert Velthuis

Zacharia

Bezoek de website

Leon van Liere

Ismael

Bezoek de website