Utrechtse Muziek Academie

Interview met Hein Coolen orkestlid UMA:
“Het UMA is druk bezig met de repetities. Het is werkelijk schitterende muziek, een crime om de partijen apart te studeren, maar samen klinkt het fantastisch. 22 januari jl was de eerste repetitie met de hele banda er bij. Voor mij Hein Coolen orkestlid van het UMA, en ik weet dat ook voor een paar anderen, is het tweejaarlijkse operaproject wel een krent in de pap. Heel tijdsintensief, vooral de week voor de uitvoeringen. Eigenlijk ben ik geen opera-fan ben, maar om aan zo’n productie mee te doen, blijft wel een avontuur! Vanwege de tijdsinvestering kunnen niet alle orkestleden meedoen”.

Algemeen informatie over UMA
De Utrechtse Muziekacademie is een kamerorkest (uit te breiden tot een orkest van symfonische omvang) voor goede, enthousiaste amateurmusici. Het orkest is opgericht in 1994. 
Het UMA Kamerorkest studeert per jaar minstens twee eigen programma's in. Daarnaast werkt het graag samen met koren en goede (zang)solisten. Zo heeft het UMA Kamerorkest recent meegewerkt aan geënsceneerde uitvoeringen van Verdi opera’s Aida en Macbeth in de Stadsschouwburg Velsen. 
Het UMA-repertoire is veelzijdig en naast ‘klassiekers’ staan ook regelmatig minder bekende en vernieuwende werken op de lessenaar. Zo vermeldde eerdere programmeringen uiteenlopende werken als de Vierde symfonie van Mahler, de Messa di Gloria van Puccini, Variaciones Concertantes van Ginastera, L'enfant et les sortileges van Ravel, de Zevende symfonie van Beethoven, Petite Suite van Roussel en de Symfonie in D van Keuris. Op tweede pinksterdag 2011 debuteerde het UMA Kamerorkest in het Concertgebouw Amsterdam met een sing-along-uitvoering van Händels Messiah. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan werd in januari 2014 de eerste akte uit Wagner’s Walküre semiscenisch uitgevoerd. Afgelopen najaar heeft de UMA haar 25-jarig bestaan gevierd met de negende symfonie van Beethoven. 

Sinds de oprichting staat het UMA Kamerorkest onder leiding van Marco Bons.