Regisseur

Xandra Mizée (Haarlem, 1963) studeerde in 1988 als zangeres /zangdocente af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.
Zij zong solorollen in zowel opera, operette, oratorium en liedkunst. Daarnaast werkte ze jaren bij het koor van de Nationale Opera en Kamerkoor Nieuwe Muziek. Met Frank Groothof trad ze als zangeres op in diens familievoorstellingen en begon daar ook als tekstschrijfster. Ook werkte ze als schrijfster en zangeres mee aan Groothofs c.d.’s Carmen, Boris Godunov, Don Giovanni en Koning Arthur.

Sinds 2001 is Xandra Mizée werkzaam als zangdocente aan de gemeentelijke muziekschool Bloemendaal. Gebruikmakend van de mogelijkheden ontwikkelde zij vele projecten zoals ‘Piecken met Schubert’, ‘Haunting King Henry’, ‘Nicolaas’, ‘De Keizer en de Nachtegaal’,  ‘Vrouw Holle’, ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ die ze alle ook zelf dirigeerde en regisseerde

Daarna werd ze artistiek leidster van Stichting De Kleine Opera.

Zij vertaalde de opera Suor Angelica van Puccini in het Nederlands, die door de Stichting in 2012 op de planken werd gebracht. Hierna volgde in 2013 de opera Dido and Aeneas, eveneens door Mizée in het Nederlands vertaald. In 2015 kwam de opera Costa Concordia tot stand, waarvan ze het libretto met haar zuster, de schrijfster Nicolien Mizee schreef.

Zowel directie als regie doet ze altijd zelf.

Voor de opera ‘Theatre of the World’ van Louis Andriessen schreef ze een korte tekst.

Xandra Mizée organiseert regelmatig themaconcerten in Haarlem en omgeving, waarbij ze ingaat op de literaire en historische achtergronden van de muziek.

Voor meer informatie, zie de websites www.xandramizee.nl en www.dekleineopera.nl