Dirigent

Dirigent Marco Bons is sinds 2011 verbonden aan het Velser Operagezelschap ‘Bel Canto’.

Daarmee is Marco verantwoordelijk voor de muzikale begeleiding en ontwikkeling van het koor.
Er bestaat wederzijds volop tevredenheid over de samenwerking waarmee inmiddels een 4-tal opera’s zeer succesvol is gerealiseerd. Daarnaast heeft het koor sindsdien een duidelijke kwalitatieve en kwantitatieve groei doorgemaakt.

Marco Bons komt uit een muzikaal gezin en speelde al op jonge leeftijd viool en piano. Zijn vader Koos Bons was een landelijk bekende organist en pianist. Als professioneel opgeleid violist speelde Marco in diverse beroepsorkesten, alwaar hij het functioneren van orkest en dirigent vanuit de positie van een orkestmusicus kon ervaren.

Marco volgde de opleiding voor orkestdirigent aan het Conservatorium van Utrecht bij Kenneth Montgomery en David Porcelein. Hij nam actief deel aan vele dirigenten-masterclasses en won diverse prijzen op internationale concoursen. In 2009 ontving hij de eerste prijs op het Blue Danube International Opera Conducting Concours te Burgas (Bulgarije) en in 2015 de tweede prijs bij de Conducting Competition van het Atlantic Coast Festival in Portugal. Regelmatig keert hij terug naar Oost-Europa voor gastdirecties aan de operahuizen van Boekarest, Belgrado, Bratislava, Banska Bystrica (Slowakije) en Rousse (Bulgarije).

In Nederland komt zijn affiniteit met opera tot uiting bij het operagezelschap Belcanto te Velsen en de Ropera aan de Maas in Rotterdam. In 2015 leidde hij het muzikale aandeel in de opera/theater pastiche ‘Feijenoord, Dé Opera’ in De Kuip van Rotterdam. Het voornemen was dat hij in maart 2020 zijn 5e opera voor Operakoor Bel Canto zou dirigeren, namelijk Puccini’s opera Turandot en in mei van datzelfde jaar Mozarts Idomeneo in Rotterdam.  Zijn omvangrijke orkestrale repertoirekennis en dirigeerervaring heeft hij mede te danken aan het Kamerorkest van de Utrechtse Muziekacademie (UMA), waar hij sinds de oprichting in 1994 aan verbonden is. Het 25-jarig jubileum van dit orkest is op 9 en 10 november 2019 gevierd met uitvoeringen van Beethovens 9e symfonie.  In Den Haag biedt symfonieorkest Carpe Diem de mogelijkheid om het grote klassieke en romantische repertoire intensief te repeteren en uit te voeren. Bij blazersensemble La Spiritata uit Nijmegen ligt het accent op kamermuziekrepertoire en ensemblecultuur. Tegelijk met het ensemble Camerata Terra Reno werd in 2007 ook de concertserie op het landgoed Op Hodenpijl geboren. Marco verzorgt daar de programmering voor de concerten op elke derde zondag van de maand.