Zomerconcert

Zomerconcert 2024

Dirigent: Marco Bons

Pianist: Lodewijk Crommelin

Solisten: Naomi Bakels, mezzo-sopraan
Remmert Velthuis, bas-bariton

 

Zaterdag13 juli 2024
20:00 uur - Engelmunduskerk
Kerkplein 1, 1981 BH Velsen-zuid
Zaal open om 19:30 uur
Toegang gratis - vrijwillige bijdrage welkom

Zomerconcert 2023

Bel Canto zet zaterdag de kerk op zijn kop

Bel Canto is helemaal klaar voor het zomerconcert dat ze zaterdag in dorp Oud-Velsen gaan opvoeren.

Een zomerconcert is bij ons een traditie

Kees de Boer (kees.de.boer@mediahuis.nl)
Velsen-Zuid

Ijmuider Courant 08-07-2023

De week zit erop. Voor de leden van operakoor Bel Canto wacht een weekend waarin ze zaterdagavond een optreden hebben in de Engelmunduskerk.
Afgelopen donderdagavond werd door het koor onder leiding van dirigent Marco Bons tijdens een generale repetitie in De Abeel de allerlaatste puntjes op de i gezet.
,,Een zomerconcert is bij ons een traditie”, zegt Marja van der Hulst van het gezelschap, die zelf al 36 jaar sopraan is bij Bel Canto.
Ze vertelt dat dit concert ook alvast een tipje van de sluier oplicht van de opera die Bel Canto volgend jaar maart in de Stadsschouwburg Velsen opvoert: L ’elisir d’amore.
,,We gaan zaterdag twee nummers uit die opera laten horen: Bel conforto al mietitore en Che vuol dire codesta.”
,,Eigenlijk stond L ’elisir d’amore pas voor 2025 gepland”, vervolgt ze. ,,Maar de Stadsschouwburg wordt verbouwd en dan is er geruime tijd geen plek voor grote gezelschappen, wat wij toch zijn. Met orkest en spelers bestaan we uit 120 mensen. We hebben er ook veel nieuwe leden bij gekregen. Voor hen is zo’n grote uitvoering in de Stadsschouwburg ook helemaal nieuw, dus we moeten de komende maanden nog aanpoten met z’n allen om er in maart helemaal klaar voor te zijn. We hebben trouwens nog wel steeds een tekort aan tenoren, maar dat schijnt bij elk koor een makke te zijn.

Vrouwen genoeg, maar mannen werven blijft lastig.”
Mannen
,,En dat terwijl opera heel leuk is, zeker ook voor mannen”, zegt voorzitter Gert Meijer, die bas is bij Bel Canto.
,,Ik ben nu vier jaar lid en het bevalt me prima. Er is veel collegialiteit onderling, er wordt naar elkaar geluisterd. Er is een sfeer van: als je graag wil zingen, wees welkom. We hebben ook geen ballotage, je kunt er zo bij komen. De leden maken je wegwijs.”

Terug naar deze zaterdagavond. ,,Het wordt heel gevarieerd”, zegt Meijer. ,,Het is voor ieder wat wils: we doen een stuk van Donizetti, van Georg Friedrich Händel, van Verdi en van nog een paar componisten die hun sporen hebben verdiend. En dan hebben we ook nog een optreden van soliste Naomi Bakels, een geweldige sopraan. Zij is een rijzende ster bij ons.”
,,We zijn er klaar voor”, haakt Marja in. ,,De kleding ziet er prachtig uit, de decors, en de generale repetitie ging prima.”
,,Het is anderhalf uur zonder pauze. De toegang is overigens gratis, wel vragen we na afloop een vrijwillige donatie.”

Rijzende ster
Een belangrijke rol is ook weggelegd voor dirigent Marco Bons. ,,Die man kan iedereen meenemen in zijn plezier voor zingen”, zegt Meijer. ,,Hij kan je met een grapje de weg wijzen, zal je nooit afvallen. Als iemand te laag zingt, zegt hij: Even wat hoger alsjeblieft. Dan komt het goed.”
Marja knikt: ,,Die man is een kunstenaar, hij hoort elk dingetje wat niet helemaal goed gaat. We zijn heel blij met hem.”
Kijkend naar de toekomst zegt Van der Hulst die met vertrouwen tegemoet te zien. ,,We zijn een van de weinige koren die complete opera’s zingen in Nederland”, zegt ze. ,,Daarom is er ook altijd respons als we bijvoorbeeld een oproep doen voor solisten. Bel Canto is voor hen een mooie opstap naar een groter podium.”

Welkom
Wanneer het concert er zaterdag opzit, is er altijd een fijn gevoel, zegt ze. ,,Zo van: we hebben het weer gedaan met z’n allen. We hebben de bezoekers weer blij gemaakt. Dat merkten we ook in mei, na afloop van ons optreden op het Korenfestival Velsen. Alleen maar leuke reacties. Daar doe je het voor, denk ik dan.”