Nabucco

Nabucco: Het verhaal

Deze door Giuseppe Verdi gecomponeerde opera, zijn derde, was de grote doorbraak van Verdi.
Eigenlijk is het een liefdesverhaal tegen de achtergrond van oorlog tussen de Joden en de Babyloniërs en de machtsstrijd binnen het gezin van koning Nabucco, twee dochters die dezelfde man begeren. Een daarvan die uiteindelijk de vader gevangenzet en haar zuster ter dood veroordeelt, e.e.a. met behulp van de Hogepriester.
Het is het verhaal van de verwoesting van Jerusalem en de tempel, het verlangen om terug te keren naar het vaderland en de bevrijding van het juk van de slavernij.

Het is een verhaal waar in de loop van de jaren velen een herkenning van hun eigen situatie zagen en zien.
De geschiedenis is vol van volken die zich wilden en willen ontdoen van vreemde overheersing, moesten en moeten vechten tegen vreemde legers en indringers, volken die moeten vluchten voor geweld door vreemde legers, eigendommen van inwoners van een land die worden verwoest en vluchtelingen die een veilig onderkomen zoeken en het verlangen om terug te kunnen gaan naar huis.

Dit verhaal over oorlog, hartstocht, familiebanden, heimwee en lijden wordt omlijst door de prachtige muziek van Verdi, waarbij het koor “Va pensiero” ofwel “het slavenkoor” veel bekendheid kreeg en gezien wordt als het tweede volkslied van Italië.

Nabucco en Bel canto: 18 en 19 maart 2023

De voorbereidingen voor de uitvoeringen van de opera Nabucco op 18 en 19 maart 2023 zijn in volle gang.
Muzikale- zowel als scenische repetities zijn gestart en vanaf volgende week zullen hier ook de solisten bij worden betrokken. Voorts is een aanvang gemaakt met decorontwerp en bepalen van rekwisieten, ontwerp en vervaardiging van kostuums e.d.
Ook het orkest – Utrechtse Muziek Academie – is begonnen met zijn voorbereidingen om koor en solisten te ondersteunen op het toneel.

De regie is in handen van Isabel Schröder, geassisteerd door Maureen Kamphuis en Roos Bol, de muzikale leiding is in de vertrouwde handen van onze dirigent Marco Bons.
De belichting zal worden verzorgd door Michel van Rijn, een oude bekende voor Bel Canto. Hij verzorgde in het verleden de belichting van o.a. “Aida” en “Carmen in IJmuiden”.

20230320.IJmuider Courant
Rolverdeling

Nabucco                    Wiebe Pier Cnossen
Abigaille                     Elnara Muermans
Fenena                       Ellen van Beek
Zacharia                     Remmert Velthuis
Ismael                         Leon van Liere
Anna                           Naomi Bakels
Sacerdote                  Hans Reus
Abdallo                      Jeroen Snippe

Solisten

Wiebe Pier Cnossen

Nabucco

Bezoek de website

Elnara Muermans

Abigaille

Bezoek de website

Ellen van Beek

Fenena

Bezoek de website

Remmert Velthuis

Zacharia

Bezoek de website

Leon van Liere

Ismael

Bezoek de website