Bel Canto pakt de draad van ’Turandot’ weer op in De Abeel

© foto united photos/ron pichel

In de media: Bel Canto pakt de draad van ’Turandot’ weer op in De Abeel.

’Veel beter dan in je eentje opera zitten galmen.’ Bel Canto is na de versoepeling weer begonnen met repeteren

door Kees de Boer in Ijmuider Courant
© foto united photos/ron pichel

Het galmde weer deze week tussen de muren van De Abeel. De vocalisten van Velser Operagezelschap Bel Canto zijn begonnen met repeteren. Maar hoe gaat dat met de nog geldende coronamaatregelen?

Koorlid Marja van der Hulst is blij dat er een nieuwe start is gemaakt. ,,Na ruim een jaar zijn we weer begonnen. We waren wel online doorgegaan om het stuk ’Turandot’ te onderhouden. Maar er gaat niets boven elkaar fysiek ontmoeten. Het is best lastig om thuis in je eentje opera te zitten galmen.”

Het was aanvankelijk wel even wennen voor de 32 koorleden die dinsdagavond aanwezig waren. Maar het voelde al snel weer vertrouwd. ,,We hadden een coronaproof-opstelling gemaakt, met ruime afstand tussen de leden in”, zegt Van der Hulst. ,,Dat werkte goed.”

Spanning
Vorig jaar maart voltrok zich een klein drama voor het operagezelschap: een week voor de première van operastuk ’Turandot’ in Stadsschouwburg Velsen kreeg de groep te horen dat alles niet doorging, de voorstelling waaraan al ruim een jaar was gewerkt. ,,We zijn toen in de sprong neergehaald”, zegt regisseuse Xandra Mizée. ,,We hadden alles al klaar, de decors, de kleding. Je hebt maandenlang een spanning opgebouwd en die valt dan in één keer weg. We moeten nu zorgen dat we een herstart kunnen maken. Na wat ik dinsdagavond heb gezien, staan we er als groep beter voor dan verwacht. Het gebeurde heel vaak dat we op de juiste momenten de juiste inzetten hadden.”

Eenzelfde geluid laat ook koorlid Ingrid Konst horen: ,,Ik vind dat onze dirigent Marco Bons het fantastisch heeft gedaan. Met de zoom-sessies was het voor hem heel lastig om alles in elkaar te metselen. Online fragmenten samen zingen is gewoon moeilijk. Bij ’Turandot’ loopt alles ook als waterverf door elkaar, het is een heel filmisch verhaal. Dat we er nog nog er zo goed voor staan - ik was verbaasd hoeveel iedereen nog wist - is voor een groot deel ook aan hem te danken.”

Uitvoeringen
Vooruitkijkend is er de verwachting dat het dit najaar wel moet lukken om ’Turandot’ op de planken van de stadsschouwburg in Velsen te brengen: ,,We hebben de uitvoeringen gepland voor 30 en 31 oktober”, zegt Van der Hulst. ,,Als er geen nieuwe beperkingen komen, moet dat lukken.”